Hoe zorg ik ervoor dat de narigheid uit mijn team verdwijnt en we weer goed kunnen samenwerken?
De meest voorkomende vragen voor teamcoaching die wij binnen krijgen gaan over een verstoorde samenwerking of communicatie. Onderhuidse spanningen leiden tot gedoe en verslechten samenwerking. Er is al het een en ander geprobeerd en toch wordt het niet beter. Tijd om aan de bel te trekken.
Showcase:
Teamcoaching bij een team van het COA
Voor Rick van Rosmalen, Manager Welzijn & Zorg van he COA, was het inderdaad tijd om aan de bel te trekken. Enerzijds omdat hij gelooft in werken aan de samenwerking, ook al is er geen directe aanleiding. Anderzijds omdat het bij één team wel degelijk urgent was. Hij schakelde onze hulp in:
“De teamcoaches van Mensen in Bedrijf hebben voor mijn teams 2 teamdagen verzorgd. De teams verschillen in opbouw en geschiedenis en vroegen beiden eigen opzet en aanpak. In het ene team hebben we vooral een leuke, positieve dag ervaren waarin de begeleiders Liz en Thijs goed inspeelden op de behoefte van het team in het moment. Deze dag gaf naast een goeie sfeer ook een paar mooie eyeopeners.
In het andere team hebben we een dag met meer verdieping en het doorwerken van een onderliggen teamconflict gehad samen. Een dag waarin hard gewerkt is aan openheid en meer begrip over hoe de ander werkt. Het was geen makkelijke dag, maar wel noodzakelijk om samen verder te komen. De zaken die er toe deden kwamen op tafel en met goede begeleiding werd de lucht geklaard. Liz en Thijs bewogen goed mee met het tempo en de behoefte van de groep. Geen strak programma maar juist steeds in afstemming de juiste werkvorm. Ze creëerden een prettige sfeer waarin iedereen zich op z’n gemak voelde en daarmee vrij konden zeggen wat gezegd moest worden. Wat daarin hielp was hun vermogen om eigen kwetsbaarheid te laten zien waardoor wij die ook konden laten zien. Ze vertelden niet hoe het moest, maar deden het voor. Aan het eind van de dag hebben we een aantal goeie acties uitgezet (onder andere het inzetten van intervisie, bewust in- en uitchecken en daarin meer aandacht voor elkaar hebben).
Een prettige manier van teambegeleiding met het gehoopte resultaat.”
Inspiratieboekje ‘Eerste hulp bij Stroeve Samenwerking’
Vraag hem gratis aan!
Onze aanpak
Ook al is bovenstaande vraag de meest voorkomende, de onderliggende problemen verschillen steeds. Dat betekent dat we niet een standaard programma hebben voor dit soort sessies, enkel een standaard start van de dag. Vanuit daar kijken we in het moment wat er nodig is, we gaan aan de slag met wat op dat moment leeft. Hoe we dat doen?
We starten de teamdag met een uitgebreide check-in. Hierin horen we van ieder teamlid waar aandacht voor mag zijn vandaag, en wat hij/zij nodig heeft om het goede gesprek te voeren vandaag. Dit zorgt voor focus. En het biedt ons, samen met het voorgesprek met de teamleider, een volledig beeld van de behoefte van het team. Wij kiezen passende werkvorm(en) die precies aansluiten bij wat er nodig is. Voorbeelden hiervan zijn: communicatie onder de loep, doelen verhelderen, leren evalueren, verbinden of omgang met andere teams/buitenwereld. Vanuit ons referentiekader weten we precies waarop we moeten interveniëren om het team te helpen in hun ontwikkeling. Daarnaast letten we het hele traject op de onderlinge dynamiek en interactiepatronen en helpen we teamleden elkaar beter begrijpen. Dit alles vanuit de visie dat kritiek en weerstand juist de poort zijn naar wijsheid.
Tijdens onze teamdagen leggen we steeds uit waarom we doen wat we doen, zodat teamleden het gaan begrijpen en ze het een volgende keer zelf kunnen. Zo zorgen wij ervoor dat teams niet van ons afhankelijk worden, maar zo snel mogelijk op eigen benen verder kunnen. Daarom eindigen we elke sessie met concretiseren van teamdoelen- en actiepunten en persoonlijke voornemens. Wat wordt jullie oplossing en dus eerste experiment? Wanneer gaan jullie dit evalueren? Zo zorgen we ervoor dat de dag niet vervliegt, maar de wijsheid echt meegenomen wordt naar de praktijk.
Teamcoach Thijs Rijnbergen
Voor je een teamcoach inschakelt, is het wellicht goed om te inventariseren wat er in je team aan de hand is. Hiervoor hebben wij bovenstand Inspiratieboekje ‘Eerste hulp bij stroeve samenwerking’ voor je gemaakt. Dit inspiratieboekje helpt je om de uitdagingen in je team in kaart te brengen. En er wellicht al zelf mee aan de slag te gaan! Want je kunt zelf meer doen dan je denkt.
Mocht je met je handen in ’t haar zitten, neem dan direct contact met ons op.
“Het was geen makkelijke dag, maar wel noodzakelijk om samen verder te komen. De zaken die er toe deden kwamen op tafel en met goede begeleiding werd de lucht geklaard.”