Webinar door Jaco, Daan en Thijs (2021)
Webinar 1
Jaco van der Schoor
Sensitief analytisch, of analytisch sensitief. Ik bijt me graag vast in complexe vraagstukken. Veel plezier beleef ik eraan om nieuwe ideeën te bedenken en steeds opnieuw onze kennis beschikbaar te maken voor de mensen met wie wij werken.
Thijs Rijnbergen
Thijs brengt rust, veiligheid en ruimte in teams. Het lukt hem keer op keer om, samen met het team, de goeie werkvorm of theorie te kiezen die aansluit bij wat zij op dat moment nodig hebben. Thijs is gespecialiseerd in het ontwikkelen van zelforganiserende teams.
Presentatie – De (on)mogelijkheden van online teamcoaching, webinar 1
Met alle werkvormen en links naar de verschillende online tools die we kort hebben aangestipt.
Filmpje uit Webinar: Verschillen online/offline
Filmpje uit Webinar: De Slang
Werkvorm: Professioneel Roddelen met De Hand
In teams is het waardevol om elkaar beter te leren kennen en elkaar te vertellen hoe collega’s op je overkomen. Steeds weer merken we dat dit Professioneel roddelen veel inzichten en ontwikkeling brengt.
Door het tijdelijk uitzetten van een camera, krijg je eenzelfde effect als je omdraaien in de kring. Daarom leent deze werkvorm zich mooi voor online.
De Hand vooraf invullen, geef mooie focus en input voor het roddelen. Maar dit kan bijvoorbeeld ook met het raden van elkaars teamrollen.
Werkvorm: Erin en Eruit
en van de meest krachtige manieren om teams inzicht te geven in negatieve communicatiepatronen, is door vergaderingen bij te wonen en time-outs in te zetten om even ‘boven’ het inhoudelijke gesprek te gaan hangen. Daarvoor maken wij zelf gebruik van deze presentatie, met een aantal handige procesafspraken om het gesprek stil te leggen en de communicatielagen te onderzoeken.
Het doel is om negative patronen in het team te doorbreken.
13 Werkvormen die je ook online goed kunt doen
De wereld is veranderd. De thema’s rondom teamontwikkeling niet per se.
En ook veel offline werkvormen kun je prima online verkennen en inzetten. Bijvoorbeeld deze 13, afkomstig uit ons teamspel Teamonie.
Teambelevingsonderzoek (20% korting)
Het Teambelevingsonderzoek TeamQ is een online meetinstrument waarmee je in no time een analyse hebt van het functioneren van een team. Op basis van deze analyse is direct duidelijk wat je te doen hebt om je team beter te laten samenwerken en beter te laten presteren.
Dit onderzoek leent zich bij uitstek voor online teamcoaching. Het instrument is online in te vullen en te bespreken. Het systeem biedt teams meer dan 50 werkvormen waarmee ze zelf of onder begeleiding van een teamcoach gericht aan de slag kunnen.
Speciaal voor deelnemers aan het webinar bieden we je 20% korting op het inzetten van deze tool.
Gebruik kortingscode wbnr2021 bij het afrekenen.
Boekentip: Tools voor teams – De toolbox voor succesvolle samenwerking
Jaco van der Schoor, Thijs Rijnbergen
Teams staan onder grote druk. Er moet gepresteerd worden en dat tegen lagere kosten, met minder mensen. Samenwerken is de sleutel tot succes, maar waar samen gewerkt wordt ontstaan ook problemen.
In onze praktijk zien we veel teams, teammanagers en teamcoaches worstelen met tal van vragen:
– Hoe zet ik gedoe en onrust om in plezier en succes.
– Hoe bevorder ik de inbreng van teamleden?
– Hoe zorg ik voor efficiënte en inspirerende vergaderingen.
– Hoe zorgen we ervoor dat we besluiten nemen waar iedereen achter staat?
– We hebben binnenkort een teamdag, hoe kan ik die zo invullen dat de dag leuk én effectief is?
Ook zien wij de tendens om meer zelf te doen, minder externen in te huren. Daarom is er nu dit boek. Een route-map naar de juiste interventie voor iedere situatie op het juiste moment. Met concrete werkvormen en adviezen om van je team een topteam te maken!
Webinar 2
Jaco van der Schoor
Sensitief analytisch, of analytisch sensitief. Ik bijt me graag vast in complexe vraagstukken. Veel plezier beleef ik eraan om nieuwe ideeën te bedenken en steeds opnieuw onze kennis beschikbaar te maken voor de mensen met wie wij werken.
Daan V. Rookmaaker
Professioneel richt ik me op het begeleiden van teams in hun ontwikkeling, het professionaliseren van vaardigheidstrainers en opleiders in hun didactische vaardigheden (in die rol ben ik nauw verbonden aan de galan school voor training) en het opleiden van teamcoaches en procesbegeleiders in de magie van het procesbegeleiden.
In 2020 richtten Jaco en Daan samen de School voor Procesbegeleiden op.
Presentatie – De (on)mogelijkheden van online teamcoaching, webinar 2
Met alle werkvormen en links naar de verschillende online tools die we kort hebben aangestipt.
Filmpje uit Webinar: Multiple choiche
Filmpje uit Webinar: Polariteiten pinpointen
Werkvorm: Polariteiten pinpointen in stappen
Veel procesinterventies eindigen met de situatie dat de polariteiten op tafel liggen en de lading er wat af. Maar er zijn wel verschillende ideeën en behoeftes in het team. Wat doe je dan?
Download dit volledig uitgewerkt stappenplan om onderlinge irritaties, in het het-en-nu, te onderzoeken te op te lossen.
Leergang Procesbegeleiden
Het webinar wat je zojuist bij ons gevolgd hebt is gratis als je je inschrijft voor de leergang Procesbegeleiden voor Teamcoaches!
Wil je je vaardigheden als procesbegeleider verder ontwikkelen? Dat kan in de 6-daagse leergang. Je ontvangt de kosten voor dit webinar retour bij deelname aan de leergang die start in dit najaar. Voor meer info: schoolvoorprocesbegeleiden.nl
Boekentip: Handboek procesbegeleiden voor teamcoaches: Rake interventies in het hier-en-nu
Jaco van der Schoor, Daan V. Rookmaaker
Als teamcoach help je teams bij het verbeteren van hun samenwerking, onderlinge communicatie of manier van werken. Jij hebt de rol om in het team het proces zo te begeleiden waardoor die onderwerpen op tafel komen, ze goed besproken worden en het team daardoor beter wordt.
De teamdynamiek waarin dat gebeurt kan helpend zijn, maar heel vaak zijn er momenten in de dynamiek die het bereiken van de doelen juist in de weg staan. Dan staan teampatronen of individuele emoties de inhoudelijke discussies in de weg.
Het team wil er niet aan, teamleden hebben tegengestelde meningen en volharden daarin, een emotionele uitbarsting tussen verschillende teamleden, of teamleden die rechtstreeks kritiek op jou uiten.
Allemaal situaties die zich in het hier-en-nu van de dynamiek voordoen. Op zulke momenten moet je het inhoudelijke programma even loslaten, en de wereld van het proces induiken: procesbegeleiden dus!
In dit boek vind je een stevig methodisch kader waarom je dat doet, concrete voorbeelden wanneer je dat doet, heldere stappen hoe je dat in je eigen praktijk doet, en korte toepassingsoefeningen. Het is geschreven voor teamcoaches en iedereen die teams begeleidt.
Praktische vaardigheden die je als teamcoach of procesbegeleider direct kunt inzetten.
‘Met veel voorbeelden en checklists voor praktische interventies laten Jaco en Daan in dit boek zien hoe de magie van het procesbegeleiden tot stand komt.’ Karin de Galan (directeur de galan school voor training)