Leiderschap
Steeds meer organisaties investeren in teams via het opleiden van managers en teamleiders. Zij hebben met hun houding en gedrag grote invloed op de ontwikkeling van teams. Wij leren teamleiders en managers van een afstand naar hun team(s) kijken. In welke fase zitten ze, wat vraagt dat van mij en welke interventie is nodig om de teamprestatie te vergroten? Vanuit deze analyse rusten we leiders uit met laagdrempelige tools die ze dagelijks kunnen inzetten om de samenwerking en teamprestatie te verbeteren.
Laurent Buijk (Senior coördinator bij Avans Hogeschool) is een deelnemer van het eerste uur. Hij en zijn collega’s zetten de tools uit de leergang nu regelmatig in om teamvraagstukken te verhelderen en te ontwikkelen. “Deze leergang zorgt ervoor dat we als teamleiders eenzelfde taal gaan spreken bij het ontwikkelen van onze teams. Ik heb zelf nu een toolbox met praktische werkvormen waarmee ik daadwerkelijk aan de slag kan!”
In deze leergang leren deelnemers
- Vanuit een breed theoretisch kader naar hun eigen team kijken
- Bepalen wat hun team nodig heeft om ontwikkelstappen te maken
- Wat deze teamontwikkeling vraagt van de rol van de teamleider
- Welke tools je inzet om zelf de gewenste ontwikkeling vorm te geven
- Deze tools toepassen in hun eigen team
Resultaat
- Continu bouwen aan de onderlinge verbinding in het team
- Het creëren van een open aanspreekcultuur
- Vergaderen met focus en diepgang
- De samenwerking met andere afdelingen en teams verbeteren
- Een netwerk van collega’s die eenzelfde taal spreken en elkaar helpen bij teamontwikkelvraagstukken
Het programma bestaat uit een startbijeenkomst en 3 trainingsdagen. Tijdens de trainingen en in de periodes tussen de trainingen ga je aan de slag met eigen vraagstukken. De invulling van de periodes tussen de trainingen wordt samen met de deelnemers bepaald. We reserveren hier 2 dagdelen ‘vrije ruimte’ voor.
In het programma staan je eigen teamvraagstukken centraal. We besteden aandacht aan taal en theorie van teamontwikkeling. Dat gaat over teamdynamiek, over het bestaansrecht als team, de organisatie van het team en het krachtenveld rond het team. Op basis van een diagnose die je maakt van je team, krijg je verschillende tools aangereikt voor teamontwikkeling. Met deze tools ga je oefenen om ze daarna direct toe te passen in je eigen praktijk. In de loop van het programma vindt verdieping plaats en gaan we aan de slag met vraagstukken rond verbinding, communicatie en besluitvorming in teams en met het effectief beïnvloeden van lastige situaties.
Ons boek Tools voor Teams geeft deelnemers een kompas en meer dan 50 werkvormen die zij na deze leergang zelfstandig kunnen inzetten om hun team gericht te ontwikkelen.
Dit is een in-company leergang voor managers, teamleiders en teamcoördinatoren die zelf een team aansturen/coördineren en voor medewerkers die vanuit hun rol of interesse met regelmaat teams begeleiden.
Deze leergang is populair bij organisaties die snappen dat goed functionerende teams het verschil maken. Zij geven aan dat het investeren in teams via teamleiders en managers een duurzaam effect heeft op de mate van samenwerking binnen de hele organisatie.
De leergang is geschikt voor denkniveau MBO en hoger.
Ik heb interesse
Zoek jij een leergang voor je leiders?
Neem dan vrijblijvend contact op met Thijs Rijnbergen via 0348-761034 of vul het formulier hiernaast in. Dan neemt Thijs contact met jou op.
Ervaringen
Deelnemers waarderen de leergang gemiddeld met het cijfer 8. De waardering voor de trainers was zelfs een 8,5.
Een paar ervaringen van deelnemers:
“Direct van toegevoegde waarde, frisse insteek met nadruk op mensen in plaats van op systemen.”
“Praktisch toepasbare tools en een begrijpelijk en overzichtelijk model voor teamontwikkeling”.
”Leerzaam en leuk om collega’s te ontmoeten die zich ook met teams bezig houden”.
Deze leergang zorgt ervoor dat we als teamleiders eenzelfde taal gaan spreken bij het ontwikkelen van onze teams. Ik heb zelf nu een toolbox met praktische werkvormen waarmee ik daadwerkelijk aan de slag kan!
Ik heb meer fundament gekregen onder dat wat ik intuïtief doe. Het fundament is steviger geworden door het gesprek met medecursisten en trainers en de feedback van medecursisten en trainers, door theorie in verschillende vormen en door het doen van opdrachten die je in de praktijk kan gebruiken.
Na het volgen van de leergang ‘Richting geven aan teamontwikkeling’ ben ik meteen met het team aan de slag gegaan met het bestaansrecht van ons team. Dit heeft geresulteerd in een gezamenlijk gedragen beeld over de (te behalen) doelen van onze afdeling. Inmiddels hebben we een tweede heisessie achter de rug waarin we gekeken hebben naar de teamdynamiek en scherp te krijgen hoe we met elkaar gaan samenwerken om onze doelen te bereiken. De komende sessie zal in het teken staan van de inrichting en organisatie van ons team en het krachtenveld rond het team. Bij elke bijeenkomst ligt de focus op het eigen aandeel en de rol van ieder teamlid in dit ontwikkeltraject.
Het boek Tools voor Teams geeft mij op speelse en eenvoudige manier een handreiking om de samenwerking tussen teams beter in te richten. Door vanuit het kader van de vier dimensies naar mijn teams te kijken, krijg ik meer zicht op wat er speelt en hoe ik daar vanuit mijn rol als leidinggevende het beste op in kan spelen. Door praktisch aan de slag te gaan en te reflecteren, leer je van je eigen ervaringen en van die van anderen. Hierdoor kun je de ontwikkeling van je team beter beïnvloeden.
Deel deze showcase
Andere interessante Showcases
Wil jij het beste in je team naar boven halen?
Het is nooit te laat om te leren, schrijf je vandaag nog in!