Zelforganisatie
〉 Leer zelforganiserende teams teamvaardigheden als opdrachtnemerschap, effectief overleggen en besluiten nemen
〉 Ontwikkel individuele vaardigheden als je rol pakken, samenwerkafspraken maken en spannende gesprekken aangaan
〉 Leer als zelforganiserende team continu en zelfstandig doorontwikkelen
Zelforganiserende teams moeten in staat zijn samen besluiten te nemen, afstemming te zoeken en elkaar als professionals aan te spreken op gedrag en resultaat. Hiervoor zijn helderheid in doelen, rollen en verantwoordelijkheden essentieel. Maar ook vaardigheden als ondernemend samenwerken, effectief overleggen en gezamenlijke besluitvorming.
Het ontwikkelen van deze vaardigheden gaat niet vanzelf. Het is geen knop die je om kunt zetten om “het gewoon zo te gaan doen”. Vaak zitten belemmerende overtuigingen in de weg of missen teamleden simpelweg de praktische tools om de samenwerking te organiseren.
Voor deze teams bieden wij ondersteuningstraject op maat aan. Wij helpen deze teams bij het creëren van helderheid (in doelen, kaders, rollen en verantwoordelijkheden) en wij leren teamleden eigenaarschap nemen, samenwerkafspraken maken, effectief overleggen en gezamenlijke besluiten nemen.
Wij geloven niet in een blauwdruk aanpak voor het ontwikkelen van zelforganiserende teams. Er zijn wel een aantal werkzame ingrediënten die het zelforganiserend vermogen van teamleden en teams vergroten:
- helderheid in kaders, doelen, rollen en verantwoordelijkheden;
- teamvaardigheden als opdrachtnemerschap en contracteren, effectief overleggen en besluiten nemen;
- individuele vaardigheden als je rol pakken (leiding nemen), samenwerkafspraken maken en spannende gesprekken aangaan.
In onze ontwikkeltrajecten starten wij met het in kaart brengen van de huidige situatie op bovenstaande onderwerpen. Wij doen dit – in lijn met de uitgangspunten van zelforganisatie – in dialoog met het team. Zo ontstaat een helder beeld van waar teamleden staan en waar behoefte aan is. Wij maken hierbij gebruik van onze ZelforganisatieScan.
Voorstel op maat voor elk team
Op basis van deze inventarisatie, doen wij het team een voorstel voor invulling van 3 tot 5 bijeenkomsten. Tijdens elke bijeenkomst gaan we aan de slag met het ontwikkelen van de gewenste teamvaardigheden. Daarnaast zoomen we in op het ontwikkelen van individuele vaardigheden van elk teamlid. De echte ontwikkeling ontstaat tussen bijeenkomsten door. Hier experimenteren teams en teamleden met aangereikte methodieken en tools. Elke bijeenkomst start met het uitwisselen van ervaringen bij deze experimenten; de inzichten die naar boven komen vormen de input voor de verdere invulling van de bijeenkomst.
Voor teams die vastlopen of een zetje in de rug kunnen gebruiken
Deze ondersteuning wordt vaak ingezet bij organisaties waar zelforganisatie enkele maanden tot jaren geleden is ingevoerd. En ook voor zelforganiserende teams die vastlopen in de samenwerking of aangeven graag ondersteuning te krijgen bij het organiseren en uitvoeren van gezamenlijke werkzaamheden.
Ook kan dit traject interessant zijn als je vaak zinnen voorbij hoort komen al “wat is zelforganisatie nu eigenlijk?”, “we overleggen eindeloos maar komen niet verder” of “ik heb geen idee wat mijn rol precies is”.
Voor teams en organisaties die starten met zelforganisatie
Voor organisaties en teams die aan de start staan van zelforganiserend werken, kan dit traject zeker ondersteuning van de teams ook waardevol zijn. De ondersteuning is dan gericht op advies voor inrichting en het aanleren van vaardigheden voor zelforganisatie.
Ik heb interesse
Klinkt dit aanbod passend voor een of meerdere teams binnen jouw organisatie?
Neem dan vrijblijvend contact op met Thijs Rijnbergen via 0348-761034 of vul het formulier hiernaast in. Dan neemt Thijs contact met jou op.
Ervaringen
Ons team wilde hulp bij het vaststellen van alle rollen en bij het verbeteren van de besluitvorming. Thijs heeft alle subteams doortastend begeleid bij het beschrijven van de rollen, op zo’n manier dat iedereen een actieve bijdrage leverde. Hij begeleidde onze vergaderingen volgens de methode van zelforganiseren waardoor we nu korter vergaderen en de vergaderingen effectiever zijn. Voor ons team visualiseerde hij onze aanpak voor zelforganisatie via een infographic. Daarmee houden we vast wat we ontwikkeld hebben en werken we nieuwe collega’s in.
Het is nu duidelijker waar iedereen van is, en waar je over gaat. Zodoende kent iedereen zijn bevoegdheid en is er doelgerichte (en geen overbodige) afstemming.
Deel dit aanbod voor het ontwikkelen van zelforganiserende teams